זוג מתחבק

עצירות הינה תופעה אשר נגרמת כתוצאה מסיבות שונים וללא ספק פוגעת באיכות חייהם של אנשים הסובלים ממנה שכן בנוסף לחוסר ביציאות תקינות מצבים כמו נפיחות, גזים, כאבי בטן, עלייה במשקל עלולים להתלוות אליה.

מה גורם לעצירות, כיצד ניתן לטפל בה, מהי אבקה לעצירות ועם אילו מזונות כדאי לשלבה - על כך ועוד בפוסט הבא.

כ-30 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מעצירות. ההגדרה של עצירות מתבצעת על פי טווח היציאות כאשר בין יציאה אחת לשלושה ימים ל-3 יציאות ביום נחשב למצב תקין. כלומר לאנשים עם עצירות יש בין יציאה אחת לשתיים בשבוע. ניתן להגדיר מצב של עצירות גם לפי מידת הקושי של ההתרוקנות כלומר האם מדובר בישיבה עם מאמץ או ללא מאמץ. מטופלים מגדירים זאת אחרת ולכן חשוב להיות מדויקים כדי לטפל בבעיה כמו שצריך.

 

מהם הגורמים?

 

ראשית כל מדובר בתופעה שהיא יותר שכיחה אצל נשים. נערות הנמצאות בתקופת גיוס פעמים רבות סובלות מעצירות בשל אי רצון לגשת לשירותים שאינם סטריליים. אותן בנות מתאפקות, מבצעות את פעולת ההתרוקנות רק כאשר הן חוזרות הביתה, הגוף מתרגל לזה ואז נוצרת עצירות. תרופות המעודדות שלשול גם הן גורם נפוץ שכן הן גורמות להתמכרות. גם חינוך קפדני לניקיון אצל ילדים עלול לגרום לעצירות. מלכתחילה זמן המעבר של החומר במעי הגס איטי יותר אצל נשים ולכן תדירות היציאות נמוכה. גם מבנה רצפת האגן מעודד בעיות של התרוקנות. גורמים נוספים הן רגישות לתנאים סביבתיים, תזונה לקויה דלה בסיבים תזונתיים, תפקודה של בלוטת התריס , ישיבה ממושכת ושינויים הורמונליים דוגמת הריון יכולים גם הם לגרום לעצירות.

 

אילו מוצרים יש המסייעים בהקלה על עצירות?

 

בשוק תוספי המזון קיימים כמה מוצרים איכותיים המסייעים בהקלה על עצירות.  אותם מוצרים דוגמת לקסי קר ורליף משלבים צמחי מרפא וסיבים תזונתיים המאופיינים בהשפעה מטיבה על המעיים ומסייעים להגביר את התנועתיות ובכך להקל על תופעת העצירות. רכיבים כמו שזיפים, אלוורה, שומר, קמומיל הוכחו במחקרים כמסייעים בהקלה על עצירות. את התוספים ניתן לצרוך בכמוסות או באבקה.

 

מה הקשר בין תזונה לבין עצירות?

 

אם נדמה לרגע את הגוף שלנו לרכב זה בדיוק כמו ששמים ברכב את הדלק הלא נכון, הוא לא ייסע כמו שצריך ואף ייתקע. כשאנחנו לא נותנים לגוף שלנו את המזון לו הוא זקוק בכדי ״להתקדם״ הוא נתקע, ככה בדיוק מתרחשת עצירות. יש קשר הדוק בין תזונה לבין עצירות.

מאכלים מתועשים לרוב אינם מכילים סיבים תזונתיים וגם אם כן אז מדובר בתוספת ולא בסיבים טבעיים. לכן, בכדי למנוע או לטפל בעצירות יש להקפיד לצרוך מאכלים עשירים בסיבים בין אם זה לחם מלא ולא לחם לבן, ירקות ופירות, דגנים מלאים, פחמימות עם עדיפות למלאות ומורכבות ולא פשוטות. בנוסף, יש להימנע מצריכה של מזונות מתועשים ככל הניתן, ג’אנק פוד לסוגיו, מזונות מטוגנים ומשומרים.

ניתן לשלב סלק מבושל או חי, שומר, אגוזים, שלל של ירקות אלו יסייעו בהקלה בעצירות. בנוסף חשוב להקפיד לשלב בארוחות יחד עם החלבון את הסיבים כמו למשל קציצות עוף עם בורגול מה שיעזור בתהליך העיכול ויקל על המעיים.