זוג מתחבק

אחת הסוגיות היותר מדוברות בתחום התזונה, הדיאטות והבריאות היא סוגיית הגלוטן. אנשים רבים דוגלים בדיאטה ללא גלוטן, שכן הם בטוחים כי הגלוטן גורם לנזק גופני במערכת העיכול, המעיים ומעכב את תהליך הירידה במשקל. קצת סדר…

 

אז מה זה בכלל הגלוטן הזה?


גלוטן הוא תערובת של שני חלבונים הנמצאים בסוגים שונים של דגנים כמו למשל חיטה, שעורה, כוסמין ולכן כמעט כל מוצר המופק מחיטה או שעורה כמו פסטה, לחם, מאפים מסוגים שונים, עוגות, גריסים, סובין או בורגול מכיל גם גלוטן. בניגוד לדעה הרווחות, מחקרים רבים מראים כי גלוטן איננו ממכר והחומר עצמו שנוצר משני החלבונים, אינו מזיק לבריאות. יחד עם זאת, אחוז מסוים באוכלוסיה סובל מרגישות לגלוטן ברמה נמוכה או גבוהה מה שמכונה, מחלת הצליאק שמחייבת הימנעות מוחלטת מצריכת מוצרים המכילים גלוטן. 

 


מה זה בכלל גלוטן?

 

גלוטן הוא תערובת של שני חלבונים הנמצאים בסוגים שונים של דגנים כמו למשל חיטה, שעורה, כוסמין ולכן כמעט כל מוצר המופק מחיטה או שעורה כמו פסטה, לחם, מאפים מסוגים שונים, עוגות, גריסים, סובין או בורגול מכיל גם גלוטן. בניגוד לדעה הרווחות, מחקרים רבים מראים כי גלוטן איננו ממכר והחומר עצמו שנוצר משני החלבונים, אינו מזיק לבריאות. יחד עם זאת, אחוז מסוים באוכלוסיה סובל מרגישות לגלוטן ברמה נמוכה או גבוהה מה שמכונה, מחלת הצליאק שמחייבת הימנעות מוחלטת מצריכת מוצרים המכילים גלוטן.

 

 

מדוע אנשים חושבים שגלוטן נדבק למעיים?

 

ובכן, ברגע שהמים והקמח מתערבבים אחד עם השני ובאים במגע עם שני החלבונים הללו, נוצר מרקם אלסטי כזה של בצק, סוג של דבק. התכונה הזו היא זו שמאפשרת ללחמים ולמוצרים השונים את הגמישות שלהם. העניין הוא שכאשר הגלוטן מגיע למערכת העיכול, הוא עובר תהליך של פירוק ולכן הוא מפסיק להיות צמיגי ואינו נדבק למעיים.



ואיך זה קשור לדיאטה?

 

מוצרי מזון רבים שמכילים גלוטן, מכילים גם רכיבים אחרים הגורמים בעצם להשמנה כמו למשל מאפים, לחמים בהם יש סוכר ושמן, עוגות ולכן ההנחה הרווחות היא שאם אני אפסיק לאכול מוצרים המכילים גלוטן, אני גם ארזה. הסיבה להרזיה נובעת ברוב המקרים מהורדת המוצרים המכילים סוכרים ושומני טראנס כמו בורקסים, קוראסונים, פיתות, עוגיות ולא משום שאין בהם גלוטן.

 

 

למי אסור לצרוך גלוטן?

 

מי שצריך להימנע ממוצרי גלוטן הם אנשים שנבדקו והוכחו מבחינה רפואית כרגישים לחלבון הזה, כלומר אנשים שאצלם החלבון לא מתפרק כמו שצריך במעיים ולכן גורם למגוון של תופעות לוואי.

 

 

ומה לגבי אבקת חלבון שמכילה גלוטן?

 

ובכן, מרבית אבקות החלבון אינן מכילות גלוטן, פרט לאלו המיוצרות מעוגיות. העניין הוא שבמידע האלרגני היצרניות כותבות כי ייתכן מגע של גלוטן, ממש כמו שמציינים במוצרי שיבולת שועל שאיננה אמורה להכיל גלוטן אך מטעמי בטיחות, מציינים זאת.



אבקת חלבון מומלצת שאינה מכילה גלוטן

 

אבקת חלבון אלפא אשר פותחה על ידי חברת נוטרי די מיוצרת במפעל המקפיד על תהליך ייצור סטרילי ונקי. אבקת חלבון אלפא איננה מכילה גלוטן, פרט לטעם קרם עוגיות שהעוגיות עצמן מכילות גלוטן. הערת אלרגנים רשומה על כל הטעמים המיוצרים במפעל.