
כולנו כבר שמענו את המושג ״המאזן הקלורי״. אותו מושג שאומר שבכדי לרדת במשקל עלינו לצרוך פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים ואז הגוף מתחיל לשרוף שומן. משפטים כמו ״צריך לצמצם קלוריות״, ״יש לחסוך בקלוריות״, נאמרים כל הזמן ועדיין אנחנו לא באמת יודעים כמה קלוריות לאכול ביום. הרי זה כל כך קשה לספור כל היום קלוריות ולשאול את עצמנו כל הזמן כמה צרכנו.
השאלה היא האם זו הדרך הטובה ביותר לרדת במשקל גופנו? לשרוף קלוריות?. אז כן נכון, אפשר להיעזר במחשבון קלוריות, אפשר גם לבדוק שוב ושוב כמה קלוריות יש בכל תפוח, יוגורט או ארוחת צהריים שאנו אוכלים, אבל בינינו מדובר בדרך מעט מיושנת וגם לאחר כמה זמן זה די נמצא ומקשה על תהליך הירידה במשקל.
אז מה בכך זאת אפשר לעשות?
בואו ניקח דוגמא פשוטה. בצד אחד יש לנו סלט ירקות המכיל המון ירקות מסוגים שונים כמו גזר, כרוב, עגבניה, פלפל ושמן זית. באותו סלט יש 350 קלוריות. בצד השני יש לנו חטיף שוקולד המכיל 200 קלוריות. אז מה יותר משמין? סלט הירקות או החטיף?. נכון, לפי השיטה המיושנת של המאזן הקלורי כמובן שהסלט מכיל יותר קלוריות ולכן הוא יותר משמין אבל זה לא באמת הגיוני.
קלוריה היא לא באמת קלוריה
מה שרבים מהאנשים מפספסים בתהליך הירידה במשקל שלהם הוא שלא כל הקלוריות שוות. בעוד יש קלוריות שמעודדות השמנה, יש קלוריות שמעודדות הרזיה.
קלוריות שמעודדות השמנה הן קלוריות ריקות, כלומר הן ריקות מתזונה אמיתית ומכילות כימיקלי, סוכרים, שומני טראנס ושאר חומרים שלא נותנים לנו שום תועלת ומכבידות על מערכת העיכול שלנו ולכן גם מעודדות השמנה. לעומת זאת קלוריות מלאות משלבות רכיבים תזונתיים בריאים התומכים בפעילותה של מערכת העיכול, מעניקים לנו אנרגיה ותורמים לתהליך הירידה במשקל או לחלופין לשמירה על משקל גוף מאוזן. תמיד כדאי להעדיף לאכול יותר קלוריות מלאות מאשר פחות קלוריות ריקות.
אז נכון, להשוות סלט ירקות לחטיף שוקולד זה לא כזו חוכמה, די ברור מה כאן תורם לירידה במשקל ומה לא, אבל לצורך הדוגמא אם למשל נסתכל על ההבדל בין כוס שמן קנולה לבין שמן זית עם אותן הקלוריות בדיוק.
אז לפי שיטת המאזן הקלורי, שני השמנים יגרמו לנו להשמין באותה מידה… האמת שזה לא מדויק זאת משום ששמן קנולה הוא זמן מעובד, כדי להפיקו הוא עובר תהליך חימום מה שגורם לו לאבד את כל הערכים התזונתיים לצד כימיקלים שאינם בריאים לנו לעומת שמן זית המכיל מגוון של רכיבים תזונתיים איכותיים שכן שמן זית מופק מתהליך מעיכה של הזיתים, תהליך טבעי המשמר את הרכיבים התזונתיים שבשמן ומספק לגוף חומצות שומן חיוניות ולכן הוא יותר בריא משמן חמניות.
בכמיות סבירות שמן זית נחוץ וחיוני לנו אך כמובן שאין אנו צריכים לצרוך ממנו כמויות גבוהות, הוא עדיין שמן.
לסיכום, לא בטוח שהסתכלות על הקלוריות היא זו שתעזור לנו לרדת במשקל, שימו לב מה אתם אוכלים ולא כמה קלוריות הכנסתם לגוף. בחרו בקלוריות טובות, במזון טבעי נקי מכימיקלים ומחומרים מעובדים.