בשנים האחרונות כתוצאה מעלייה ניכרת באחוז האנשים הסובלים ממחלות הקשורות בלחץ דם גבוה ורמות גבוהות של סוכר וכולסטרול בדם דוגמת סוכרת, טרשת עורקים, מחלות לב וכלי דם עולה המודעת לגבי צריכה של סוכר והניסיון למתן אותה בשל העובדה שאותה צריכה מעודדת את כל אותן מחלות וגורמת לבעיות רבות נוספות בין אם זה בעיות קשב וריכוז אצל ילדים ונוער, חוסר יכולת לישון כמו שצריך בלילה ועוד.
אז רבים מאיתנו כבר הצלחנו להבין כי מאחורי ססמאות כמו ״עשיר בסיבים תזונתיים״, ״כמות גבוהה של ברזל ומינרלים״, ״מועשר בחיידקים פרוביוטיים״ יש מסווה שיווקי אותו אימצו מיטב יצרניות המזון אך האם אי פעם שאלתם את עצמכם שאלות חשובות כמו כמה סוכר יש בקולה ובכל אותם מוצרים שאנו מרבים לצרוך רק בשל רצון עז למתוק או צורך לאותו טעם מוכר ואהוב אותו אנו נהנים לשלב עם מוצרים אחרים כמו במבה, פיצה, המבורגר וכדומה.
האם ידעתם שבממוצע יש בין 5-7 כפיות סוכר במנה אחת של דגני בוקר? העניין הוא שהמנה המומלצת היא 30 גרם בעוד מרביתנו צורכים מנה שנעה בין 100-120 גרם מה שמכפיל את כמות הסוכר אותה אנו צורכים.
וכמה סוכר יש בקולה?
בעוד כוס קפה אותה אנו שותים מכילה בממוצע כפית אחת של סוכר כלומר 20 קלוריות בממוצע, בפחית קולה יש 9 כפיות סוכר. כן 9 כפיות סוכר כלומר 180 קלוריות רק על הסוכר שמוכנס לפחית. מלבד זאת, לקולה בדומה למשקאות קלים אחרים אין ערך תזונתי, כלומר המשקה לא מטיב עם הגוף שלנו בשום צורה. אז נכון, כשצורכים אותה פעם בשבועיים בחוף הים עם שקית במבה או פעם בחודש במסעדה בחוץ בשביל ההרגשה הטובה זה הרבה פחות גרוע מאשר אם אנחנו מכניסים את המשקה הנוראי הזה לבית שלנו, שם הוא זמין לנו ונגיש וכל מה שאנחנו לעשות זה פשוט לפתוח את המקרר שלנו.
לצערנו אחוז גבוה מהילדים ובני הנוער מרבים לשתות משקאות קלים ביניהם קולה, ספרייט, פנטה, מיץ תפוזים, מיץ פטל שהם למעשה הגורם המרכזי לעלייה במשקל ולעודף משקל בקרב בני נוער וילדים.
אז לפני שאתם מכניסים לפה משהו שאתם לא ממש בטוחים מה יש בו, רק כי אתם חושבים שהוא מזין ובריא כי זה מה שמוכרים לכם, וודאו כמה שומן כתוב שיש באריזה וכמה סוכר. לפעמים, מנת קורנפלקס אחת משתווה בשומנים ובסוכרים שאנו צורכים לשקית ביסלי או תפוצ’יפס ומזה בעצם מורכבת ארוחת הבוקר שלנו שהיא למעשה הארוחת הכי חשובה שיש ביום כי היא מכינה את הגוף לקראת היום.
לסיכום, מהם החסרונות בסוכר לבן?
סוכר לבן כלומר סוכרוז כלומר דו סוכר המורכב מגלוקוז ופרוקטוז מופק מקנה סוכר או מסלק סוכר. בכל מקרה, הסוכר הלבן נפוץ להמתקת מזונות ומשקאות, לכן החשיפה שלו גבוהה. את הסוכרים אותם אנו צורכים מומלץ לצרוך כפחמימה מורכבת ולא כסוכר לבן פשוט.
הסוכר הלבן נחשב לרכיב מזון עם קלוריות ריקות, נטול בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים לכן אין לא ערך תזונתי חשוב. יחד עם זאת, סוכר מעודד עששת הפוגעת בשיניים שלנו, חוסר איזון ברמות הסוכר בדם, השמנה ולכן יש למנן את צריכת הסוכר שלנו.