זוג מתחבק

החלבונים בנויים מחומרי בניין או בשם השני- חומצות אמינו המשמשות כמקור לחיים. גופנו זקוק ל- 20 חומצות אמינו בכדי להתקיים, 8 מהן הוא מקבל ממקורות המזון ואת השאר מצליח לייצר לבדו. בכדי שהגוף ישמור על איזון ויימנע מלחלות הוא חייב להיות ניזון ממזונות עתירי חלבון מגוונים ככל האפשר בכדי לא ליצור מצב של מחסור באחת מחומצות האמינו. 

 לצריכה אופטימלית של חלבון לבניית שרירים, אבקות חלבון בהחלט יעשו את העבודה. למידע נוסף:

 

תפקידיו של החלבון

החלבון אחראי על תהליכים שונים בגוף. הרקמות והתאים בגוף הם משהו שחייב להתחדש כל הזמן. החלבונים בונים רקמות חדשות במקום רקמות שנהרסו, לוקחים חלק מתהליך חידוש התאים לדוגמא של השיער והעור ובונים את ההורמונים. כמו כן החלבונים מובילים את המזון והחמצן שבדם אל התאים והחוצה מהם, אחראים על חילוף החומרים והופכים את המזון לאנרגיה. בנוסף החלבונים בונים את המערכת החיסונית ויוצרים כדוריות לבנות.

מאיזה מקורות ניתן לצרוך חלבון וכמה מומלץ ממנו?

מזונות עתירי חלבון ניתן לחלק למספר קבוצות:

*חלבונים מהחי: בשר, עוף, דגים, ביצים, חלב וגבינות.

*חלבונים מן הצומח-קטניות-:סויה, חומוס, עדשים, אפונה, שעועית.

*חלבונים המצויים באגוזים וזרעים: אגוזי מלך, שקדים, בוטנים, שומשום, פשתן, דלעת.

*חלבונים מדגנים: חיטה, שיפון, תירס, אורז ועוד.

*חלבונים ממזונות ׳סופר פוד׳: אצות, זרעי צ׳יה, גוג׳י ברי ועוד.

 

חלבונים מהחי נחשבים לרוב לחלבונים מלאים (המכילים את כל או רוב חומצות האמינו החיוניות), בעוד חלבונים מהצומח ברובם ייחשבו לחצי מלאים. אם נשלב שני מקורות חלבון חצי מלאים לדוגמא, עדשים עם אורז נקבל חלבון מלא.

 

כמות החלבון אותה מומלץ לצרוך ביום משתנה על פי הגיל, המשקל, מצבנו הגופני והפעילות הספורטיבית שאנו עושים. כאשר אנו נמצאים בתקופת גדילה כלומר עד גיל 18 או כאשר אנו מנסים להעלות במסת השריר, הגוף זקוק ליותר חלבון מבדרך כלל. גופו של אדם בוגר ממוצע שאינו מתאמן בצורה אינטנסיבית וקבועה דורש 0.8 גרם חלבון על כל קילוגרם ממשקל גופו.